RSI Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Uygulanır? RSI Uyumsuzluk Nedir?

RSI Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Uygulanır? RSI Uyumsuzluk Nedir?

Serkan Çorum Serkan Çorum
Pazar, 05 Haziran 2022

RSI İndikatörü Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Uygulanır? RSI Uyumsuzluk Nedir? | Finansmix

Göreceli güç endeksi (RSI), bir varlığın veya kripto para biriminin aşırı alım veya aşırı satım durumlarını gösteren bir momentum göstergesidir . Basitçe söylemek gerekirse, RSI, fiyat değişiminin büyüklüğünü ve bu değişimlerin hızını tahmin ederken iki zıt değer arasındaki yüksek ve düşük bantları hesaplayan bir osilatördür. 

Hisse senedi ve kripto piyasalarının oynaklığı nedeniyle, teknik göstergeler giriş ve çıkış noktalarının çizilmesi için bir rehber sağlar. Dolayısıyla RSI, kripto tüccarları için güvenilir bir göstergedir. 

Piyasanın hassasiyeti hakkında daha fazla bilgi edinmek için, bazı tüccarlar Stokastik RSI kullanarak bunu bir adım daha yukarı çekiyorlar. Bu, stokastik bir osilatör formülü ve RSI kombinasyonu ile oluşturulmuş teknik bir göstergedir ve 0 ile 100 arasında değişir. En iyi kısmı bilmek ister misiniz? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

RSI Nedir?

J. Welles Wilder Jr., RSI'yı ilk olarak 1978'de tanıttı. Geleneksel olarak, RSI, kripto veya hisse senedi varlık fiyatındaki değişimi varsayılan 14 dönemlik bir zaman çerçevesi üzerinden değerlendirir. Bununla birlikte, zaman çerçevesi bir tüccarın yatırım ufkuna uyacak şekilde uzatılabilir veya azaltılabilir. Haftalar, günler, saatler ve hatta dakikalar içinde ölçülebilir.  

RSI formülü aşağıdaki gibidir:

RSI = 100 − [100/(1 + RS)] 

RS = Ortalama Kazanç/Ortalama Kayıp 

Ortalama Kazanç = Dönem/zaman çerçevesi başına kazanç toplamı (ör. 14)

Ortalama Kayıp = Dönem/zaman çerçevesi başına kayıp toplamı

Ticaret platformları, RSI'ye erişim sunar ve değerleri otomatik olarak hesaplar. Bu nedenle, hesaplama yapmanıza gerek yoktur. Bunu ticaretinize uyguladığınızda, RSI çizgi grafiği, piyasa çizelgelerinizin altında görünür.

RSI, genel piyasa eğilimlerini belirlemek için yaygın olarak kullanılır. Endeksi kullanmanın en temel yolu, bir varlık veya kripto para birimi aşırı satıldığında satın almak ve aşırı alındığında satmaktır. 

Genel olarak, bir varlık, RSI değeri %70 veya üzerinde olduğunda aşırı satın alınır ve değer, %30 veya altında olduğunda aşırı satılır. 

rsi-nedir-ornek.png

Bir varlık aşırı satın alındığında, yaklaşan bir düşüş trendinin açık bir işaretidir. Öte yandan, aşırı satım güvenliği, yükselen bir trendin işaretidir. Bu durumda, varlığın zayıflığı tükeniyor ve daha yükseğe tırmanmak için ivme kazanıyor. 

RSI, çeşitli trend ticaret stratejilerinin kaynağıdır. Diğer bir yaygın ticaret stratejisi, RSI orta çizgiye ulaştığında veya onu geçtiğinde alım satım yapmaktır. Bu, yeni bir trendin başlangıcını gösteriyor. 

RSI 50'nin üzerinde olduğunda, bir yükseliş eğilimi demleniyor. 50'nin altına düştüğünde, düşüş eğiliminin başlangıcı olur. 

Orta hat çapraz ticaret stratejisini kullanırken, tüccarlar yükseliş veya düşüş trendlerinde direnç ve destek olarak 70/30, 50/50 veya 60/40 oranlarını sıklıkla kullanırlar. 

Direnç bir darbe aldığında, trendin tersine dönebilir. Bu nedenle, tüccarlar buna göre harekete geçmelidir.

RSI Uyumsuzluğu Nedir?

Temel kullanımına ek olarak, RSI ayrışması tartışmasız daha iyi bir piyasa göstergesi sunar. Farklılık üzerinden alım ve satım yapmak size daha fazla güvence ve sinyalleri yanlış okuma şansınızı düşürür. 

Bir RSI ayrışması, osilatörün mevcut fiyat hareketiyle aynı fikirde olmadığını ortaya koyuyor. Düşüş ve yükseliş pozisyonlarına işaret ediyor. 

Bir yükseliş sapma sinyali, piyasa grafiğinde daha düşük bir düşük fiyat hareketi ve buna zıt olarak RSI'da daha yüksek bir düşük gösterir. Bu, kripto varlığının yukarı yönlü bir itme için ivme kazandığı anlamına geliyor. Ama nedense fiyat hareketinde bu henüz belli değil. 

Öte yandan, RSI daha yüksek bir tepedeyken grafik daha düşük seviyedeyken düşüş eğilimi oluşur. Bu, yaklaşan bir fiyat düşüşüne işaret ediyor.

RSI Neyi Gösterir?

Bir varlığın birincil eğilimi, bir göstergenin sinyallerinin doğru bir şekilde okunmasını sağlar. RSI, kriptonun yükseliş eğilimine girdiği ve düşüş eğiliminin başladığı noktayı gösterir. 70/30'un aşırı alım ve aşırı satım varlıklarını gösterdiğine dair genel bilginin aksine, bir piyasa analisti olan Constance “Connie” Brown farklı bir pozisyonu teşvik ediyor.

Ona göre, bir yükseliş trendinde aşırı satım sinyali büyük olasılıkla %30'un üzerinde ve aşırı alım sinyali genellikle %70'in üzerinde. Bu nedenle, düşüş eğiliminde RSI, geleneksel %70 yerine %50'ye yakın olabilir. Uç noktaların daha iyi tanımlanması için çoğu tüccar yatay trend çizgileri kullanır.

Bununla birlikte, yanlış RSI sinyallerinden kaçınmanın bariz bir yolu, trendle korelasyon gösteren alım satım sinyalleridir - örneğin, düşüş eğilimindeki bir varlık için düşüş sinyali ve yükseliş eğilimindeki bir varlık için yükseliş sinyali.

RSI Nasıl Yorumlanır?

Vurgulamak gerekirse, RSI 30'un üzerinde olduğunda, bu bir yükseliş ticaret sinyalinin bir göstergesidir. 70'in altına düşerse, bu bir  düşüş sinyalidir . 

Bu nedenle, bir kripto RSI 70'in üzerine çıktığında aşırı satın alınmış olur ve büyük olasılıkla bir trend dönüşüne hazırlanıyor. 30 veya altındaki bir RSI değeri,  aşırı satım sinyalini gösterir . 

Yükseliş trendinde, RSI 30'un üzerinde kalır ve sıklıkla 70'e ulaşır. Düşüş trendlerinin aksine, RSI göstergeleri 30'un altına iner ama asla 70'i geçmez. Bu basit kılavuz, bir trendin gücünü belirlemeye ve yaklaşan geri dönüşleri not etmeye yardımcı olur. 

Örneğin, bir yükseliş trendinde çeşitli fiyat dalgalanmaları sırasında RSI göstergesi 70'e ulaşamazsa, ancak 30'un altına düşerse, eğilim zayıftır ve daha düşük geri çekilebilir. 

Spektrumun diğer tarafında, bir düşüş trendi oldukça farklıdır. 30'a düşemezse veya 70'in üzerine çıkarsa, eğilim zayıftır. Bu nedenle, yukarı doğru geri çekilebilir. 

Zaman dilimi

RSI için varsayılan zaman çerçevesi 14 dönemdir. Bunun nedeni, sayısız tüccarın (özellikle de swing tüccarlarının) bu zaman dilimini uygun bulmasıdır. Ancak çoğu gün tüccarı, genellikle daha hassas bir osilatör için ayarlama yapmayı arzu eder. 

  • Kısa vadeli gün tüccarları 9-11 arasındaki dönemleri tercih ediyor
  • Uzun vadeli tüccarlar genellikle 20-30 arası süreler belirler

Her iki durumda da, hepsi gereken hassasiyet düzeyine bağlıdır.

Kriptoda RSI Swing Redleri

RSI, RSI göstergelerine dayalı çeşitli ticaret teknikleri geliştirme fırsatı sunar. Salınım reddi, RSI'nin aşırı alım veya aşırı satım sinyallerine tepkisine dayanan bu tekniklerden biridir. Diverjansta olduğu gibi, salınım reddi yükseliş ve düşüş olarak ikiye ayrılır. 

Boğa salınımı reddi, dört farklı hareket zincirine ayrılır:

  • RSI, aşırı değerli bir sinyali tetikler
  • 30'un üzerine geri dönüyor
  • Aşırı satım bariyerine çarpmadan başka bir düşüşe dalar
  • RSI son zirvesinin üzerine çıktı

Bu teknik, bir fiyat grafiğine yatay bir trend çizgisi uygulamaya benzer. Aşağıdaki grafikte, yükseliş eğilimi reddinin grafik temsili canlıdır. Aşırı satıldıktan sonra, RSI %30'u aşar ve düşük bir reddedilmeye ulaşır. Bu, sinyali daha yükseğe ittikten sonra tetikler.

Ayı salınımını reddetme, yükseliş salınımını reddetmeye benzer. Ayrıca dört ana bölümden oluşur:

  • RSI aşırı alım bölgesine ulaştı
  • %70'in altına düşüyor
  • Aşırı alım bölgesine geri kaymadan başka bir zirveye ulaşır
  • RSI sonunda son düşük seviyesini kırdı

Tıpkı diğer ticaret tekniklerinde olduğu gibi, bu sinyal, benzer baskın uzun vadeli eğilimlerle çakıştığında güvenilirdir.

RSI ve MACD

MACD, hareketli ortalama yakınsama sapmasının kısa şeklidir. RSI gibi, değişen iki ortalama fiyat arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran momentuma dayalı bir göstergedir.

MACD çizgisinin formülü   26 dönemlik EMA (Üssel Hareketli Ortalama) − 12 dönemlik EMA'dır. MACD hattı hesaplamasından sonra, MACD hattına 9 günlük bir EMA “sinyal hattı” çizilecektir. Bu, alım satım sinyalleri için bir tetikleyici görevi görür. 

Tüccarlar ve yatırımcılar, MACD sinyal çizgisinin üzerinde kesiştiğinde satın almakta özgürdür. Ayrıca MACD sinyal çizgisinin altında kesiştiğinde satış yapabilirler.

Öte yandan RSI, en son fiyat göstergesiyle bağlantılı olarak bir kripto para biriminin ne zaman aşırı satıldığını veya aşırı değerlendiğini gösterir. Göreceli Güç Endeksini hesaplamak için, ortalama fiyat kaybını veya kazancı kesin zamana bölün.

Bu iki gösterge, analistler tarafından piyasa hareketi hakkında teknik bir genel bakış elde etmek için kullanılan etkili araçlardır. Ancak MACD, iki EMA arasındaki bağlantıyı değerlendirir. Flip tarafında RSI, mevcut fiyat değişimleriyle bağlantılı olarak fiyat hareketlerini ölçer.

Bu osilatörler momentumu gösterirken, farklı yönleri ölçerler. Bu nedenle, sıklıkla zıt belirtiler verirler. Örneğin, MACD bir varlık için satış momentumunun arttığını önerebilir. 

Aynı zamanda, RSI okumaları, aynı varlığın aşırı satıldığını gösteren uzun bir süre için %30'un altında olabilir. 

Günlük Ticaret Kripto RSI ve Bollinger Bantları

RSI ve  Bollinger Bantları  (BBs) göstergelerinin her ikisi de teknik analiz için en iyi stratejiler olarak kullanılır. Genellikle yatırımcılar, giriş ve çıkış noktalarını daha iyi zamanlamak için ikili bir strateji olarak her ikisini de birleştirir. 

Bir tarafta RSI, gelecekteki fiyat hareketlerinden önce gelen öncü bir göstergedir. Bollinger Bantları gecikmeli bir göstergedir, yani bir şey olmadıkça sinyal tetiklenmez. Yani, sinyal aktiviteye dayalıdır. 

Temel olarak, Bollinger Bantları stratejisi, geri dönüşler için alım satımı içerir. Genel bir kural olarak, bir fiyat üst veya alt banda değdiğinde geri çekilir, çünkü bu uç noktadır. 

BB'lerin aşağıdaki gibi üç bileşeni vardır:

  • 20 günlük hareketli ortalama (orta bant)
  • Üst Bant
  • Alt Bant

Bollinger Bantları ve günlük ticaret kripto RSI'nin ikili stratejisi, bir fiyatın ne zaman alt bandı vurup aşırı satıldığına dikkat etmeyi gerektirir. Bu mükemmel bir giriş noktası olabilir. 

İki stratejinin kombinasyonu, piyasa hareketlerinin daha sağlam bir onayını sunar.