Teknik Analiz Eğitimi, Grafik Formasyonları, Göstergeler ve Fibonacci

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

Teknik Analiz Nedir?

Teknik analiz, piyasa verilerine dayalı olarak hisse senedi veya döviz çifti gibi bir menkul kıymetin gelecekteki olası fiyat hareketini tahmin etmek için kullanılan bir araç veya yöntemdir.

Teknik analizin geçerliliğinin arkasındaki teori, piyasadaki tüm katılımcıların toplu eylemlerinin - alım satımının - alınıp satılan bir menkul kıymete ilişkin tüm ilgili bilgileri doğru bir şekilde yansıttığı ve dolayısıyla menkul kıymete sürekli olarak adil bir piyasa değeri atadığı fikridir.

Gelecekteki Performansın Göstergesi Olarak Geçmiş Fiyat

Teknik yatırımcılar, piyasadaki mevcut veya geçmiş fiyat hareketinin gelecekteki fiyat hareketinin en güvenilir göstergesi olduğuna inanırlar.

Borsa Grafik Terimleri

Borsa grafik terimleri ve tanımlarına bu sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.

Teknik analiz sadece teknik yatırımcılar tarafından kullanılmaz. Birçok temel tüccar , bir piyasaya alım yapıp yapmayacağını belirlemek için temel analizi kullanır, ancak bu kararı verdikten sonra, iyi, düşük riskli alım giriş fiyat seviyelerini belirlemek için teknik analizi kullanır.

Farklı Zaman Çerçevelerinde Grafik Oluşturma

Teknik yatırımcılar, fiyat hareketini tahmin etmeye çalışmak için fiyat çizelgelerini analiz eder. Teknik analiz için iki temel değişken, dikkate alınan zaman çerçeveleri ve bir tüccarın kullanmayı seçtiği belirli teknik göstergelerdir.

Grafiklerde gösterilen teknik analiz zaman çerçeveleri, bir dakikadan aylık, hatta yıllık zaman aralıklarına kadar değişir. Teknik analistlerin en sık incelediği popüler zaman dilimleri şunları içerir:

  • 5 dakikalık grafik
  • 15 dakikalık grafik
  • Saatlik grafik
  • 4 saatlik grafik
  • Günlük grafik

Bir tüccarın araştırmak için seçtiği zaman çerçevesi, tipik olarak o bireysel tüccarın kişisel ticaret tarzı tarafından belirlenir. Tek bir işlem günü içinde işlem pozisyonları açıp kapatan gün içi işlemciler, 5 dakikalık veya 15 dakikalık grafikler gibi daha kısa zaman dilimi çizelgelerinde fiyat hareketini analiz etmeyi tercih eder. Gece boyunca ve uzun süreler boyunca piyasa pozisyonlarını elinde bulunduran uzun vadeli yatırımcılar, piyasaları saatlik, 4 saatlik, günlük ve hatta haftalık grafikler kullanarak analiz etmeye daha yatkındır.

15 dakikalık bir zaman aralığında meydana gelen fiyat hareketi, bir işlem gününde meydana gelen fiyat dalgalanmalarından kar elde etme fırsatı arayan bir gün içi tüccar için çok önemli olabilir. Bununla birlikte, günlük veya haftalık grafikte görüntülenen aynı fiyat hareketi, uzun vadeli ticaret amaçları için özellikle önemli veya gösterge niteliğinde olmayabilir.

Aynı fiyat hareketini farklı zaman dilimi çizelgelerinde görüntüleyerek bunu göstermek kolaydır. Gümüş için aşağıdaki günlük grafik, son birkaç aydır olduğu gibi, aynı aralıkta, kabaca 16 ila 18,50 dolar arasında fiyat ticaretini gösteriyor. Uzun vadeli bir gümüş yatırımcısı, fiyatın bu aralığın oldukça altına yakın olduğu gerçeğine dayanarak gümüş satın almaya meyilli olabilir.

Bununla birlikte, saatlik grafikte (aşağıda) görüntülenen aynı fiyat hareketi, son birkaç saat içinde biraz hızlanan sabit bir düşüş trendi gösteriyor. Yalnızca gün içi ticaret yapmakla ilgilenen bir gümüş yatırımcısı, saatlik grafik fiyat hareketine dayalı olarak değerli metali satın almaktan çekinir.

Mum Çubuklar

Mum grafiği, bir grafikte fiyat hareketini göstermenin en yaygın kullanılan yöntemidir. Herhangi bir zaman dilimi için tek bir zaman diliminde fiyat hareketinden bir mum çubuğu oluşur. Saatlik grafikteki her bir mum çubuğu, bir saatlik fiyat hareketini gösterirken, 4 saatlik bir grafikteki her mum çubuğu, her 4 saatlik zaman dilimindeki fiyat hareketini gösterir.

Mumlar “çekilir” / şu şekilde oluşturulur: Bir mum çubuğunun en yüksek noktası, o zaman diliminde bir menkul kıymetin işlem gördüğü en yüksek fiyatı ve mum çubuğunun en düşük noktası, o zaman içindeki en düşük fiyatı gösterir. Bir mum çubuğunun "gövdesi" (yukarıdaki grafiklerde gösterildiği gibi her bir mum çubuğunun ilgili kırmızı veya mavi "blokları" veya daha kalın kısımları) dönem için açılış ve kapanış fiyatlarını gösterir. Mavi bir Mum gövdesi oluşursa, bu, kapanış fiyatının (Mum gövdesinin üst kısmı) açılış fiyatından (Mum gövdesinin alt kısmı) daha yüksek olduğunu gösterir; tersine, kırmızı bir Mum gövdesi oluşursa, açılış fiyatı kapanış fiyatından daha yüksekti.

Mum renkleri keyfi seçimlerdir. Bazı yatırımcılar beyaz ve siyah Mum gövdeleri kullanır (bu, varsayılan renk biçimidir ve bu nedenle en sık kullanılan biçimdir); diğer yatırımcılar yeşil ve kırmızıyı veya mavi ve sarıyı kullanmayı seçebilir. Hangi renkler seçilirse seçilsin, belirli bir süre sonunda fiyatın daha yüksek veya daha düşük kapanıp kapanmadığını bir bakışta belirlemenin kolay bir yolunu sunarlar. Analist daha fazla görsel ipucu ve örüntü aldığından, bir Mum grafikleri kullanan teknik analiz, standart bir çubuk grafik kullanmaktan genellikle daha kolaydır.

Mum Modelleri - Dojis

Tek bir mum çubuğundan veya art arda iki veya üç mum çubuğundan oluşan mum çubuğu kalıpları, potansiyel piyasa dönüşlerini veya trend değişikliğini belirlemek için en yaygın kullanılan teknik göstergelerden bazılarıdır.

Örneğin Doji Mumları, yaklaşan bir trend değişikliği veya piyasa tersine çevrilmesi için bir sinyal olabilecek bir piyasadaki kararsızlığı gösterir. Bir doji Mumının tek özelliği, açılış ve kapanış fiyatlarının aynı olmasıdır, böylece Mum gövdesi düz bir çizgidir. Bir doji mum çubuğundaki üst ve/veya alt "gölgeler" veya "kuyruklar" ne kadar uzun olursa - mum çubuğunun dönem için düşükten yükseğe aralığı gösteren kısmı - piyasa kararsızlığının ve potansiyelinin göstergesi o kadar güçlü olur tersine çevirme.

Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, her biri kendi ayırt edici adı olan birkaç doji Mum çeşidi vardır.

Tipik doji, fiyatın her yönde eşit olarak uzandığı, zaman aralığı için fiyat aralığının ortasında açılıp kapandığı uzun bacaklı dojidir. Mum görünümü, piyasadaki kararsızlığın net bir görsel göstergesidir. Böyle bir doji, bir piyasada uzun süreli bir yükseliş veya düşüş trendinden sonra ortaya çıktığında, genellikle olası bir piyasa tersine çevrilmesi, ters yönde bir trend değişikliği sinyali olarak yorumlanır.

Yusufçuk dojisi, uzun süreli bir düşüş trendinden sonra ortaya çıktığında, yukarı yönde olası bir yaklaşan geri dönüşü işaret eder. Yusufçuk dojisinin belirttiği fiyat hareketinin incelenmesi, mantıksal yorumunu açıklar. Yusufçuk, satıcıların fiyatı önemli ölçüde düşürdüğünü gösterir (uzun alt kuyruk), ancak dönemin sonunda fiyat en yüksek noktasında kapanmaya başlar. Mum, esas olarak, aşağı yönlü uzun süreli baskının reddedildiğini gösterir.

Mezar taşı dojisinin adı, alıcılar için kötü bir haber olduğunu açıkça ima ediyor. Yusufçuk oluşumunun tam tersi olan mezar taşı dojisi, piyasa fiyatlarını yükseltmeye yönelik bir girişimin güçlü bir şekilde reddedildiğini gösterir ve böylece potansiyel bir aşağı yönlü tersine dönüşün izlenebileceğini gösterir.

Piyasanın açılıp kapandığı ve arada sırada tüm alım satımları zaman periyodu boyunca aynı fiyattan yaptığı nadir, dört fiyat doji, kararsızlığın özüdür, belirli bir yere gitme eğilimi göstermeyen bir piyasadır.

Birkaç desen varyasyonu ile birlikte düzinelerce farklı Mum oluşumu vardır. Muhtemelen Mum kalıplarını tanımlamak ve kullanmak için en eksiksiz kaynak, Thomas Bulkowski'nin her bir mum kalıbını ayrıntılı olarak açıklayan ve hatta her bir kalıbın tarihsel olarak ne sıklıkla güvenilir bir ticaret sinyali verdiğine dair istatistikler sağlayan kalıp sitesidir. Bir Mum kalıbının neyi gösterdiğini bilmek kesinlikle faydalıdır - ancak bu göstergenin zamanın %80'inde doğru olduğunun kanıtlanıp kanıtlanmadığını bilmek daha da faydalıdır.

Teknik Göstergeler - Hareketli Ortalamalar

Teknik yatırımcılar, Mum oluşumlarını incelemeye ek olarak, ticaret kararları vermelerine yardımcı olmak için neredeyse sonsuz bir teknik gösterge kaynağından yararlanabilirler.

Hareketli ortalamalar muhtemelen en yaygın kullanılan teknik göstergedir. Birçok ticaret stratejisi, bir veya daha fazla hareketli ortalama kullanır. Basit bir hareketli ortalama ticaret stratejisi, “Fiyat 50 dönemlik üstel hareketli ortalamanın (EMA) üzerinde kaldığı sürece satın alın; Fiyat 50 EMA'nın altında kaldığı sürece satış yapın”.

Hareketli ortalama geçişleri, sıklıkla kullanılan bir başka teknik göstergedir. Çapraz ticaret stratejisi, 10 dönemlik hareketli ortalama 50 dönemlik hareketli ortalamanın üzerine çıktığında satın almak olabilir.

Hareketli ortalama sayısı ne kadar yüksekse, buna göre fiyat hareketinin o kadar önemli olduğu kabul edilir. Örneğin, 100 veya 200 dönemlik bir hareketli ortalamanın üstünde veya altında bir fiyat geçişi, genellikle 5 dönemlik bir hareketli ortalamanın üstünde veya altında hareket eden bir fiyattan çok daha önemli kabul edilir.

Teknik Göstergeler - Pivotlar ve Fibonacci Sayıları

Pivot noktasına ek olarak genellikle birkaç destek ve direnç seviyesini de tanımlayan günlük pivot noktası göstergeleri, birçok tüccar tarafından alım satımlara girmek veya kapatmak için fiyat seviyelerini belirlemek için kullanılır. Pivot noktası seviyeleri genellikle önemli destek veya direnç seviyelerini veya ticaretin bir aralık içinde yer aldığı seviyeleri işaretler. Günlük pivot ve ilgili tüm destek veya direnç seviyeleri boyunca alım satım yükselirse (veya düşerse), bu birçok tüccar tarafından piyasa fiyatlarını kırılma yönünde önemli ölçüde daha yüksek veya daha düşük değiştirecek olan “kırılma” ticareti olarak yorumlanır.

Günlük pivot noktaları ve bunlara karşılık gelen destek ve direnç seviyeleri, önceki işlem gününün en yüksek, en düşük, açılış ve kapanış fiyatları kullanılarak hesaplanır. Size hesaplamayı gösterirdim, ancak gerçekten buna gerek yok, çünkü pivot noktası seviyeleri her işlem gününde geniş çapta yayınlanır ve sizin için hesaplamaları yapan ve pivot seviyelerini gösteren bir grafiğe yükleyebileceğiniz pivot noktası göstergeleri vardır. Çoğu pivot noktası göstergesi, pivot noktasının altında üç destek seviyesi ve onun üzerinde üç fiyat direnç seviyesi ile birlikte günlük pivot noktasını gösterir.

Fibonacci Düzeltmeleri

Fibonacci seviyeleri bir başka popüler teknik analiz aracıdır. Fibonacci, teknik yatırımcılar arasında çok popüler olan bir dizi oran geliştiren 12. yüzyıldan kalma bir matematikçiydi.Fibonacci oranları veya seviyeleri, ticaret fırsatlarını ve sürekli trendler sırasında ortaya çıkan hem ticarete giriş hem de kar hedeflerini belirlemek için yaygın olarak kullanılır.

Birincil Fibonacci oranları 0,24, 0,38, 0,62 ve 0,76'dır. Bunlar genellikle yüzde olarak ifade edilir - %23, %38, vb. Fibonacci oranlarının diğer Fibonacci oranlarını tamamladığını unutmayın: %24'ü %76'nın tersi veya kalanı ve %38'i %62'nin tersi veya kalanıdır.

Pivot noktası seviyelerinde olduğu gibi, Fibonacci seviyelerini otomatik olarak hesaplayacak ve bir çizelgeye yükleyecek, ücretsiz olarak temin edilebilen sayısız teknik gösterge vardır.

Fibonacci düzeltmeleri en sık kullanılan Fibonacci göstergesidir. Bir menkul kıymet bir süre sürekli bir yükseliş veya düşüş trendinde kaldıktan sonra, fiyat genel uzun vadeli trendi sürdürmeden önce genellikle ters yönde düzeltici bir düzeltme olur. Fibonacci düzeltmeleri, böyle bir düzeltme sırasında iyi, düşük riskli ticaret giriş noktalarını belirlemek için kullanılır.

Örneğin, "A" hisse senedinin fiyatının sürekli olarak 10$'dan 40$'a yükseldiğini varsayalım. Sonra hisse senedi fiyatı biraz geri düşmeye başlar. Birçok yatırımcı, böyle bir fiyat düzeltmesi sırasında hisse satın almak için iyi bir giriş seviyesi arayacaktır.

Fibonacci sayıları, olası fiyat düzeltmelerinin, 10$'dan 40$'a yükselen trendin %24'ü, %38'i, %62'si veya %76'sına eşit bir mesafeye uzanacağını gösteriyor. Yatırımcılar, piyasanın fiyatın yeniden yükselmeye başlayacağı yerden destek bulduğuna dair göstergeler için bu seviyeleri izliyor. Örneğin, fiyatta yaklaşık %38'lik bir geri çekilmeden sonra hisse senedi satın alma şansını umuyorsanız, 31$ fiyat seviyesinde bir alım emri girebilirsiniz. (10$'dan 40$'a geçiş = 30$; 30$'ın %38'i 9$; 40$ - 9$ = 31$)

Fibonacci Uzantıları

Yukarıdaki örnekle devam edersek - Şimdi hisseyi 31 dolardan satın aldınız ve satış yapmak için bir kar hedefi belirlemeye çalışıyorsunuz. Bunun için, genel yükseliş trendi devam ettiğinde fiyatın ne kadar yükselebileceğini gösteren Fibonacci uzantılarına bakabilirsiniz. Fibonacci uzatma seviyeleri, geri çekilmenin en düşük seviyesinden hesaplanan orijinal yükseliş hareketinin %126, %138, %162 ve %176'sını temsil eden fiyatlara sabitlenir. Dolayısıyla, 10$'dan 40$'a kadar olan orijinal hareketin %38'lik bir geri dönüşü, geri çekilmenin düşük olduğu ortaya çıkarsa, o zaman bu fiyattan (31$), ilk Fibonacci uzatma seviyesini ve %126'sını ekleyerek potansiyel "kâr al" hedefini bulursunuz. orijinal 30 dolar yukarı doğru hareket ediyor. Hesaplama şu şekilde yapılır:
%126 Fibonacci uzatma seviyesi = 31$ + (30$ x 1,26) = 68$ - size 68$'lık bir hedef fiyat verir.

Bir kez daha, aslında bu hesaplamaların hiçbirini yapmak zorunda değilsiniz. Grafik yazılımınıza bir Fibonacci göstergesi takmanız yeterlidir ve çeşitli Fibonacci seviyelerini görüntüler.

Pivot ve Fibonacci seviyeleri, bunları kişisel olarak kendi ticaret stratejinizde gösterge olarak kullanmasanız bile izlenmeye değerdir. Pek çok tüccar, alım ve satım hareketlerini pivot ve Fibonacci seviyelerine dayandırdığı için, bu fiyat noktaları çevresinde önemli bir ticaret faaliyeti olması muhtemel başka bir şey yoksa, gelecekteki olası fiyat hareketlerini daha iyi belirlemenize yardımcı olabilecek faaliyetler.

Teknik Göstergeler - Momentum Göstergeleri

Hareketli ortalamalar ve diğer teknik göstergelerin çoğu, öncelikle yukarı veya aşağı olası piyasa yönünü belirlemeye odaklanır.

Bununla birlikte, asıl amacı piyasa yönünü belirlemekten çok piyasa gücünü belirlemek olan başka bir teknik gösterge sınıfı daha vardır. Bu göstergeler, Stokastik Osilatör, Göreceli Güç Endeksi (RSI), Hareketli Ortalama Yakınsama-Iraksaklık (MACD) göstergesi ve Ortalama Yönlü Hareket Endeksi (ADX) gibi popüler araçları içerir.

Momentum göstergeleri, fiyat hareketinin gücünü ölçerek, yatırımcıların mevcut fiyat hareketinin nispeten önemsiz, aralığa bağlı ticareti mi yoksa gerçek, önemli bir eğilimi mi temsil ettiğini belirlemesine yardımcı olur. Momentum göstergeleri trend gücünü ölçtüğü için, bir trendin sona erdiğinin erken uyarı sinyalleri olarak hizmet edebilirler. Örneğin, bir menkul kıymet birkaç aydır güçlü, sürekli bir yükseliş trendinde işlem görüyorsa, ancak bir veya daha fazla momentum göstergesi, trendin sürekli olarak güç kaybettiğini gösteriyorsa, kâr elde etmeyi düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.

Aşağıdaki 4 saatlik USD/SGD grafiği bir momentum göstergesinin değerini göstermektedir. MACD göstergesi, ana grafik penceresinin altında ayrı bir pencerede görünür. MACD'de 14 Haziran civarında başlayan keskin yükseliş, fiyattaki buna karşılık gelen artışın sadece geçici bir düzeltmeden ziyade güçlü, trend olan bir hareket olduğunu gösteriyor. 16'sında, fiyat bir şekilde aşağı doğru ilerlemeye başladığında , MACD daha zayıf fiyat hareketi gösterir, bu da fiyattaki aşağı yönlü hareketin arkasında fazla bir güç olmadığını gösterir. Bundan kısa bir süre sonra, güçlü bir yükseliş trendi devam ediyor. Bu durumda, MACD, piyasanın alıcısına (A) yukarı yönlü dönüşün önemli bir fiyat hareketi olduğu ve (B) fiyat 16'da hafifçe düştükten sonra yükseliş eğiliminin devam edeceği konusunda güvence sağlamaya yardımcı olurdu.th.

Momentum göstergeleri genellikle yalnızca güçlü veya zayıf fiyat hareketini işaret ettiğinden, trend yönünü göstermediğinden, genellikle genel bir ticaret stratejisinin parçası olarak diğer teknik analiz göstergeleriyle birleştirilirler.

Teknik Analiz - Sonuç

Hiçbir teknik göstergenin mükemmel olmadığını unutmayın. Hiçbiri her zaman %100 doğru sinyaller vermez.

En akıllı yatırımcılar, her zaman seçtikleri göstergelerden gelen sinyallerin yanıltıcı olabileceğine dair uyarı işaretlerini izliyorlar. İyi yapılan teknik analiz, bir tüccar olarak karlılığınızı kesinlikle artırabilir. Bununla birlikte, ticarette servetinizi geliştirmek için daha fazla şey, sadece milyonlarınızı nasıl harcayacağınızı hayal etmek yerine, piyasa size karşı dönerse işleri en iyi nasıl halledeceğinizi düşünmek için daha fazla zaman ve çaba harcamaktır.