Hareketli Ortalama Nedir? En İyi Sonuç Veren Yöntem Hangisi?

Hareketli Ortalama Nedir? En İyi Sonuç Veren Yöntem Hangisi?

Serkan Çorum Serkan Çorum
Salı, 05 Temmuz 2022

Hareketli Ortalama Nedir? En İyi Sonuç Veren Yöntem Hangisi? En Çok Kullanılan Hareketli Ortalamalar Listesi. Teknik Analizde SMA, EMA, WMA Nedir?

Hareketli ortalamalar, bir finansal ürünün belirli bir periyot içindeki ortalama fiyatlarının tespit edilmesini sağlar. Teknik analizde sıkça kullanılan hareketli ortalamalar, trend yönüne dair ipucu verebilirler. Hareketli ortalamalar ayrıca bir destek-direnç noktası olarak da analistler tarafından sıkça kullanılır.

Diğer tüm indikatörler gibi hareketli ortalamalar da geçmiş verileri kullanarak hesaplandığı için veriyi bize gecikmeli bir şekilde göstermektedir. Dolayısıyla hareketli ortalamalar net bir fiyat tahmini yapmak için değil, incelenen finansal enstrüman hakkında bir fikir elde etmek için kullanılır.

Hareketli ortalama çeşitleri nelerdir? 200 günlük EMA mı, SMA mı daha iyi?

Hareketli ortalamalar farklı matematiksel formüller ile hesaplanabilir. Bu durum sonucunda farklı hareketli ortalama çeşitleri oluşmaktadır. Hareketli ortalama çeşitlerinin birbirine karşı bir üstünlüğü yoktur. Hangisinin kullanılacağı yatırımcının tercihine bağlıdır.

En önemli hareketli ortalama çeşitleri:

  • Basit Hareketli Ortalama (SMA)
  • Üstel Hareketli Ortalama (EMA)
  • Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA)’dır.

Aşağıdaki grafikte, bu yazıda bahsedeceğimiz hareketli ortalama çeşitleri gösterilmiştir.

Hareketli-ortalama

Hareketli Ortalama
Hareketli Ortalama

Basit Hareketli Ortalama (SMA)

Basit Hareketli Ortalama, hesaplaması en basit yapılan hareketli ortalama türüdür. SMA, belirlediğiniz vade içindeki fiyatların toplanıp aritmetik ortalamasının alınması ile hesaplanır. Her gün için belirlenen fiyatların önemi eşit kabul edilir. Örneğin 10 günlük Basit Hareketli Ortalama, incelediğiniz ürünün son 10 günündeki fiyatların toplamının aritmetik ortalaması ile hesaplanır.

Basit Hareketli Ortalama, genellikle kısa vadeli yatırımcıların işlemlerinde daha sıkça tercih edilir.

Üstel Hareketli Ortalama (EMA)

Üstel Hareketli Ortalama, daha karmaşık bir şekilde hesaplanır. EMA, belirlenen vade içindeki fiyatların toplanıp üstel bir ortalamasının alınması ile hesaplanır. Her gün için belirlenen fiyatların önemi eşit hesaplanmaz. Üstel Hareketli Ortalama hesaplanırken, son günlerdeki fiyatlar daha ağırlıklı bir şekilde hesaplanır.

Örneğin 10 günlük Üstel Hareketli Ortalama hesaplanırken incelenen enstrümanın son 10 gün içindeki fiyatları dikkate alınır. SMA’dan farklı olarak EMA’da 8. günün fiyatı, 2. günkü fiyattan daha önemlidir.

Üstel Hareketli Ortalama, Basit Hareketli Ortalamaya göre daha hassas hesaplamalar yapar, ancak daha fazla sinyal üretir.

Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA)

Ağırlıklı Hareketli Ortalama, hesaplama biçimi bakımından Üstel Hareketli Ortalama ile benzer özellikler taşır. İkisinin arasındaki temel fark, WMA ile yapılan ortalama hesaplamalarında ilk günlerin önemi çok daha düşüktür. WMA, genellikle SMA ve EMA’ya göre yatırımcılar tarafından daha az tercih edilir.

Golden Cross & Death Cross nedir?

Hareketli ortalamalar, analistler için en önemli indikatörlerden biridir. Ortalamaların en yaygın kullanım şekli ise, iki hareketli ortalamanın birbirini kesmesi ile belirlenen alım-satım sinyalleridir.

50 günlük hareketli ortalama ile 200 günlük hareketli ortalamanın kesişi mine Golden Cross veya Death Cross denilmektedir.

Golden & Death Cross
Golden & Death Cross

50 günlük hareketli ortalamanın, 200 günlük hareketli ortalamayı keserek üstüne çıkmasına Golden Cross,

50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamayı keserek aşağısına gerilemesine ise Death Cross denilmektedir.