Stabilcoin Nedir? Stabilcoin Türleri | Finansmix

Stabilcoin Nedir? Stabilcoin Türleri | Finansmix

Serkan Çorum Serkan Çorum
Çarşamba, 29 Haziran 2022

Stabilcoin'lerin ne olduğunu öğrenmek için bu ayrıntılı kılavuzu ve bir stablecoin'in feci şekilde çöküşe gittiği bir vaka incelemesini okuyun.

Sürekli olarak kripto para birimlerini alay konusu yapan tek şey onların oynaklığıdır. Bitcoin, Ethereum vb. gibi bilgisayar madeni paraları güvenilir değildir ve bir değişim aracı olarak varlığını sürdüremez. Örneğin, Avengers endgame'i izlemeyi bitirirken 80k değerine düşebileceğini bilerek Bitcoin'de 100 bin ABD doları değerinde bir ödemeyi kabul eder misiniz?

Bitcoin Grafik Örneği
Bitcoin Grafik Örneği

Keşke bir dağ silsilesi olsaydı, ama ne yazık ki, değeri 10 bin dolardan 60 bin doların üzerine, ardından iki yıldan daha kısa bir sürede 30 bin dolara sallanan Bitcoin.

Ve bu bahsettiğimiz en güçlü kripto para birimi,altcoinleri koruyor.

Sonuç olarak, gerçek dünyadaki para birimi benzeri davranışlar için bir miktar istikrar sağlarken, devrim niteliğindeki kripto para birimleri fikrini sağlam tutmak için bir şeyler ortaya çıkmalıydı.

Evreka! Stabilcoinleri icat ettik.

Stabilcoin Nedir?

Stablecoin'ler, değerde büyük dalgalanmaları önlemek için gerçek dünya varlıkları veya algoritmaları tarafından desteklenen istikrarlı kripto para birimleridir. Bu, kamu spekülasyonundan başka bir şeyle desteklenmeyen standart kripto para birimleriyle taban tabana zıttır.

Popüler bir stablecoin'in değerine bir göz atın:

USDT Grafik Örneği
USDT Grafik Örneği

Bu Tether (USDT), şu anda günlük işlem hacminde Bitcoin, Ethereum ve birkaç kripto para biriminin birleşiminden önce lider durumda.

Uç noktaları temsil eden ani yükselişler bile, son birkaç yılda Tether'in sabitlenmesinden (~1 USD) %10'dan daha az bir değişikliği gösteriyor.

Bu nedenle, stabilcoinlerin tek amacı, vahşi fiyat dalgalanmalarından kaçınmaktır. Bu istikrar, itibari para birimleri gibi, bir değişim aracı olarak kullanımını teşvik eden insanlar arasında güven uyandırır.

Sırada, stablecoin türlerini ve dalgalanmalardan nasıl kaçındıklarını görüyoruz.

Stabilcoin Türleri

  • Teminata dayalı olarak, stabilcoinleri dört türe ayırabiliriz:
  • Fiat Destekli Stabil Paralar
  • Kripto Destekli Stabilcoinler
  • Emtia Destekli Stabilcoin
  • Algoritmik Stabil Paralar

Fiat Destekli Stabil Paralar

Bu sabit paralar, eşdeğer miktarda fiat para birimine karşı 1'e 1 bazında verilir.

Tipik olarak, ihraç eden makam, jeton dağıtımına devam etmeden önce tam nakit veya nakit eşdeğeri rezerv miktarını tutar. Ve ideal olarak, rezervlerinin gerçekliği, token şirketinin iddialarını onaylayan 3. taraf denetçiler tarafından doğrulanır.

Ancak, ihraç eden şirketin temerrüde düşmeyeceğini ve teminatın gerçekten saklı tutulup tutulmadığını bilmenin kesin bir yolu yoktur.

Ek olarak, bunlar itibari para destekli stabilcoinler olarak adlandırılsa da, gerçek nakit payı oldukça düşük olabilir.

Örneğin, USDT tamamen itibari para ile değil, değerli metaller, tahviller, diğer dijital tokenler vb. dahil olmak üzere nakit benzeri varlıklar topluluğu tarafından desteklenmektedir. Bu yazı itibariyle, USDT rezervindeki fiili itibari para payı yaklaşık %5,81'dir, kendi web sitesinde de belirtilmiştir.

Kripto Destekli Stabilcoinler

Kripto paranın kendisi değişken olduğundan, kripto destekli sabit paralar, verilen sabit para değerinden önemli ölçüde daha fazla teminatla desteklenir.

Örneğin, popüler bir stablecoin olan DAI, sadece rezervin oynaklığını halletmek için, ihraç edilen değerinden %50 fazla kripto varlıkla destekleniyor.

Bununla birlikte, kripto fiyat değişimleri herhangi bir sabit aralıkta sınırlandırılmadığından, temel kripto belirli bir eşiğin üzerine çıkarsa bu sabit paralar sabitlerini kaybedebilir.

Emtia Destekli Stabilcoin

Adından da anlaşılacağı gibi, bu madeni paralar, yatırım dereceli altın gibi emtia rezervlerine karşı verilir. Bu nedenle, dağıtılan her jeton için, güvenilir bir sorumluyla eşdeğer bir miktar saklanır.

Ayrıca, bu sabit paralarla ilgili en iyi şey, yatırımcıların uygun gördükleri zaman emtialar için jetonları kullanabilmeleridir.

Örneğin, PAX Gold (PAXG), 400 ons London Good Delivery altın külçesinin bir ince troy onsuna eşit bir dijital jetondur. Ve PAXG'lerinizi iade edebilir ve şirket normlarına göre LBMA tarafından akredite edilmiş fiziksel altın cinsinden eşdeğer tutarı alabilirsiniz.

Algoritmik Stabil Paralar

Algo destekli sabit paralar, değerlerini korumak ve büyük değişikliklerden kaçınmak için programlanmıştır.

Destekleyici algoritma, stablecoin'in değeri bir noktanın üzerine çıktığında, onu sabit fiyatına geri getirmek için arza daha fazla coin gönderir. Benzer şekilde, kaydığında stabilcoini takdir etmek için dağıtım oranını düşürür.

Sonuç olarak, bu stablecoin'ler herhangi bir varlığa dayanmıyor ve dördünün en tehlikelisi.

Şimdi türleri öğrendiğimize göre, birkaçına bakalım…

En İyi Stablecoin'ler

Her proje benzersiz olduğundan ve sabit paraları sıralamak için çeşitli faktörler olduğundan, CoinMarketCap'e göre mevcut toplam piyasa değerine göre hareket edeceğiz .

Tether (USDT)

Tether, fiat işlemlerine sorunsuz bir alternatif sağlayan çok bloklu, kararlı bir simgedir. Tether'i destekleyen blok zincirlerden bazıları Bitcoin Cash'in Basit Defter Protokolü (SLP), Ethereum, EOS, Liquid, Omni, Avalanche vb.

Tether, ABD dolarına sabitlenmiştir ve piyasa değerinde yalnızca Bitcoin ve Ethereum'un gerisindedir.

Bu aynı zamanda veren şirketi Tether Holdings ile en şeffaf stabilcoinlerden biridir. Ltd, rezerv miktarını ve bileşimini web sitesinde listeler.

USD Madeni Para (USDC)

USDC, erişilebilirliği artıran farklı blok zincirlerinde yaşayan başka bir sabit paradır. Uyumlu blok zincirlerinin listesi Ethereum, Alogorand, Solana, TRON ve Stellar'ı içerir.

Piyasa değerine göre, tüm sabit paralar arasında ikinci ve tüm kripto para birimlerini göz önünde bulundurursanız dördüncü.

Circle Internet Financial Ltd., USDC'nin buluşu da ABD dolarına sabitlenmiştir ve 1'e 1 bazında itfa edilebilir.

BUSD

BUSD, adından da anlaşılacağı gibi, en büyük kripto borsası Binance ve bir blok zinciri altyapı şirketi olan Paxos tarafından ortaklaşa sunulan USD sabitlenmiş başka bir stabilcoindir .

Bu miras sayesinde, BUSD satın alırken veya diğer sabit paralarla işlem yaparken minimum veya sıfır ücret gibi daha tatlı fırsatlar elde edersiniz.

BUSD aynı zamanda New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanından (NYDFS) onay alan en düzenli stabil paralardan biridir.

DAI

DAI farklıdır, çünkü yukarıda belirtilenler gibi altta yatan bir merkezi otorite yoktur.

Merkezi olmayan özerk bir kuruluş olan MakerDAO tarafından yönetilir ve düzenlenir . DAI, Ethereum blok zincirinde çalışır ve bir ABD dolarına eşdeğerdir.

Kripto destekli bir stabilcoin olarak DAI, en kötü piyasa senaryolarında sabit kalmasını sağlamak için aşırı teminat andırılmıştır.

Bir Stabilcoin Çökebilir mi?

11 Mayıs 2022'den önce sorulsaydı cevap hayır olabilirdi.

O gün, stabilcoin-TerraUSD'nin (UST) muhteşem çöküşüyle ​​tüm kripto endüstrisini sarstı.

Aynı ana şirket olan Terraform Labs tarafından oluşturulan, stabil olmayan bir kripto para birimi olan LUNA ile dolaylı olarak bağlantılı algoritmik bir sabit paraydı.

UST çöküşünden önce, kardeş kripto parası LUNA, diğer kripto para birimlerinin çoğu gibi zaten zor zamanlar yaşıyordu. Neredeyse 119 dolardan (4 Nisan 22) neredeyse 17 dolara (10 Mayıs 22) kaymaya başlamıştı.

Luna Grafik Örneği
Luna Grafik Örneği

Aynı zamanlarda, Anchor protokolünden (Terra'nın borç verme ve ödünç alma platformu) yaklaşık 10 milyar UST'nin kaldırıldığı ve ekosistem üzerinde baskı yaratarak çok büyük parçaların satıldığı bildirildi.

Ve alıcıları arasındaki algoritmik bağlantı ve panik nedeniyle, bu depegging zaten mücadele eden LUNA'da kalanları aldı.

Şu anda, Terra blok zinciri artık faaliyette değil ve her iki madeni para (LUNA ve UST) değerlerinin neredeyse %100'ünü kaybetti.

LUNA'yı canlandırmaya yönelik çabalar devam etse de, Terra'nın sabit parası sonsuza kadar gitti.

Sonuç olarak, sabit para olarak adlandırılsınlar veya adlandırılsınlar, her proje farklıdır ve hayalleri paramparça eden ve serveti buharlaştıran korkunç gerilemelere maruz kalabilir.

Stablecoin'ler fiat ve standart kriptonun yerini almaya çalışıyor . Ve gerçekten de, bazılarının günlük kripto piyasası saldırılarına karşı değerlerini korumak için mükemmel protokolleri var.

Ancak, sonunda, güvenlik açıklarına sahip olabilecek kod parçalarıdır. Ve bu hataların büyük kayıplara yol açtığı durumlar oldu.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.